Zwaard van de Waarheid - Terry Goodkind

Titel: Zwaard van de waarheid

Deel: 1/11

Serietitel: Wetten van de magie

Auteur: Terry Goodkind

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Luitingh

Datum: 12-01-2024

Het boek begint met de hoofdpersonage Richard die normaliter bosgids is in zijn vrije tijd door het bos wandelt, denkend aan de manier waarop zijn vader vermoord is en de functie van zijn broer. Niet wetend waar hij in terecht komt als hij een vrouw in moeilijkheden ziet die achtervolgt wordt door vier mannen en haar probeert te helpen. Zijn mes – die hij normaliter bij zich heeft – is hij compleet vergeten op dat moment en als hij bij thuiskomst ook nog opmerkt dat er is ingebroken waarbij er naar iets is gezocht maar niet is gevonden en daardoor niets weg is, maar wel er iemand op hem zit te wachten, heeft hij geen andere keus dan te vluchten, denkend dat de persoon terug is gekomen om hém te vermoorden op dezelfde manier als zijn vader.

 

Onwetend verder wat de toekomst hem brengt en wat voor gevaren er allemaal schuilhouden, brengt hij de vrouw naar een goede vriend toe wie een tovenaar blijkt te zijn. De vrouw, wie uit het Middenland komt om juist in Westland de tovenaar te zoeken, houdt haar identiteit geheim. Zelfs over de vreemde bliksem eerder die hem en de vrouw ongeschonden lieten tegenover de vier mannen die de vrouw genaamd Kahlan volgden. De vrouw – wie een belijdster is – en tovenaar Zedd – een goede vriend van Richard – weten dat een duistere tovenaar de wereld wil overnemen en dat er een oorlog komt tussen D'Hara, het Middenland en Westland. Westland wordt al geregeld overvallen door vreemde wezens. Om dit te stoppen, moet er een bepaald kistje gevonden worden die tot de dood van tovenaar Darken Rahl leidt.

Richard wordt de zoeker genoemd, en zijn beste vriend Chase de grenswachter, gaat met hem, Kahlan en Zedd mee om het kistje te zoeken waarvoor ze de grens over moeten die nog nooit iemand overleefd heeft, op Zedd en Kahlan na.

 

Vol met gevaren is er op het einde ook nog een plottwist. De man van wie Richard dacht dat het zijn vader was, blijkt dat niet te zijn. Maar wel iemand die zowel hij als de lezer niet zouden verwachten. Met veel meer soorten mensen en wat ze doen kennismakend, luistert iedereen ineens naar hem sinds het verslaan van Darken Rahl en komt Richard achter zijn ware identiteit na een compleet avontuur met vele gevaren, valstrikken en pogingen om hulp te krijgen van derden.

 

De schrijfstijl van Terry Goodkind was op sommige punten wel echt langdradig, zeker als er veel informatie gegeven wordt. Echter, de gegeven informatie is zeker wel van belang om het verhaal te kunnen volgen. Voor Richard zijn er veel hindernissen en er gebeurt veel, en je kan het boek gewoon niet wegleggen zolang je het niet uit hebt. Hoewel ik blij ben te weten dat Rahl verslagen is en de rust weer terug zou moeten keren en ik het liefst de andere tien delen achterwege zou willen laten, denk ik toch maar dat ik bij de bibliotheek de andere delen op de lange termijn ga halen en lezen.

 

Hoewel het langdradig is, raad ik het juist aan om dit boek te lezen. Met zijn 784 pagina's zal je wel even zoet zijn om alleen al het eerste deel te lezen. De andere delen zijn ongeveer net zo dik. Het is spannend tot aan het eind, er komt humor in voor, romantiek en het heeft een plottwist die je niet ziet aankomen.