Magie - Raymond E. Feist

Titel: Magie

Deel: 1/5

Serititel: De Saga van de Grote Scheuring

Auteur: Raymond E. Feist

Genre: Fantasy

Datum: 12-01-2024

Uitgeverij: Meulenhoff-M

 

Let op, deze recensie bevat spoilers!

 

Het boek begint bij twee jongens die de leeftijd hebben bereikt om gekozen te worden door een leermeester. Eén van hen, was eerder in aanraking gekomen met een tovenaar, die de hertog altijd raad gaf. Eén hoofdpersonage – Puc – heeft geen ouders meer en is als wees in Scheiborg terechtgekomen, de plaats waar het verhaal begint. Hij blijft als enige over die niet gekozen wordt door een leermeester, maar als magiër Kulgan – waarmee de jongen al eens eerder heeft gesproken en geschuild heeft voor de storm – hem besluit de kunsten van de magie te leren, gaat ook hij in de leer. Terwijl Puc in de leer is bij de magiër vanwege zijn magische gave, is zijn beste vriend Thomas in de leer als soldaat, iets wat Puc maar al te graag had willen worden.

 

Als hij eens de opdracht krijgt om prinses Carlina te begeleiden op een picknick, weet hij dat hij haar niet alleen mag laten. Echter kreeg hij door haar de opdracht om bij de picknickplek aangekomen dat hij de paarden bij de waterkant moest afzadelen en hen voor drinken voorzien. Echter, als hij terugkomt wordt zij aangevallen door twee trollen. Niet alleen weet hij de prinses te beschermen door de trollen achter hem aan te lokken, maar ook met magie te doden zonder precies te weten hoe hij de magische krachten moet gebruiken. De redding van de prinses wordt in dank afgenomen.

 

Helaas voor iedereen ligt er een ander gevaar op de loer. Mensen vanuit een andere wereld weten Schreiborg te bereiken, maar één iemand wordt dood gevonden en de ander overlijdt pas later. Puc vindt echter een tekstrol die bezegeld is met magie. Daardoor aangetrokken, weet hij het te vinden en samen met zijn beste vriend Thomas te ontsnappen van de boot die te pletter in de zee slaat. Dit is echter het begin van een negen jaar lang durende oorlog tussen het Koninkrijk en de andere wereld.

 

De schrijfstijl van Raymond E. Feist is prettig om te lezen. Alles is helder en het leest vlot. Hoewel er gebeurtenissen zijn beschreven waarbij geen van beide hoofdpersonages aan bod komt wat ik persoonlijk erg jammer vind, zijn sommige stukken toch echt wel nodig om te weten hoe de oorlog verloopt en welke beslissingen er gemaakt worden. En toch, de magische opleiding van Puc – wie overigens door de vijand gepakt wordt en in eerste instantie als slaaf verder door het leven ging – wordt niet meer uitgebreid geschreven. Persoonlijk vind ik dat heel jammer, want het gaat wel om magie. Ik mis eigenlijk wel de stappen van Puc om zich te vormen tot een echte en krachtige magiër. Veel stappen worden overgeslagen en in plaats van dat te beschrijven, worden de veldslagen verder beschreven en de route die Pucs beste vriend Thomas door het leven gaat.

 

Aan het eind van het boek is de oorlog voorbij, worden er openstaande functies vergeven, zelfs aan hen wanneer de tegenstander niet meer terug kan naar hun eigen wereld en genoodzaakt is de gewoonten van deze wereld te gebruiken. Door dit einde lijkt het alsof het verhaal voorbij is, maar het gaat om een serie van vijf delen. Helaas word ik door het boek zelf niet nieuwsgierig gemaakt hoe het avontuur van Puc en Thomas verder gaat in het volgende deel.